Tips og inspirasjon
Den store klippeguiden: Slik klipper du gresset
Slik klipper du plenen i sommer

Den store klippeguiden: Slik klipper du gresset

Regelmessig klipping i riktig høyde er hemmeligheten bak en grønn og frisk gressplen. Men hvor ofte skal man klippe? Og hvilken høyde skal man velge? Følg disse eksperttipsene når du klipper gresset – så blir naboene dine snart like grønne av misunnelse som plenen din er grønn.

Når er det best å klippe gresset?

Man kan klippe gresset når som helst i hagesesongen fra april/mai til september/oktober, forutsatt at det ikke er for vått. Men unngå tidlige morgener og sene kvelder, så forstyrrer du ikke naboene eller dyr som er aktive i skumringen. Velger man en batteridrevet gressklipper eller en robotgressklipper, blir ikke naboene like forstyrret av lyden.

Hvor ofte trenger man å klippe gresset?

Klipper man plenen ofte, så blir gresset spredd, og det blir tettere og grønnere. For en perfekt gressplen bør du klippe gresset minst én gang i uken i høysesongen. Hvis plenen vokser mer enn 2,5 cm i uken, er det bra å klippe den to ganger i uken. Hvis du synes det er for ofte, kan du skaffe en robotgressklipper til å ta jobben. Plen som ligger i skygge, vokser saktere – da holder det med én gang i uken.

Hvor kort skal jeg klippe plenen?

En gresshøyde på 3-5 cm er som oftest passelig i hagesesongen. Lengre gress innbyr til ugress og flått – og klipper du for kort, risikerer plenen å tørke ut i høysommervarmen, siden kortere gresstrå ikke er like motstandsdyktige mot tørke. Usikker på hvordan du endrer klippehøyden på din gressklipper? Sjekk brukerhåndboken, som også kan lastes ned på nett.

La gresset være lengre på høsten

Hev gjerne klippehøyden på gressklipperen når høsten nærmer seg. På den siste klippingen kan man la gresset være litt høyere enn man pleier å klippe om sommeren. Da hjelper man gresset med å takle vinteren best mulig.

Langt gress? Ikke klipp mer enn 1/3 om gangen – og ikke tråkk på gresset først

Hvis du har veldig langt gress på plenen, skal du aldri klippe den helt ned til 3-5 cm i bare én omgang. Klipp i stedet maks. en tredjedel av høyden om gangen, fordelt på flere dager. Ellers risikerer du å skade vekstsyklusen som ligger omtrent halvveis opp på et gresstrå. La det gå en dag eller to mellom klippingene, så rekker gresset å reise seg i mellomtiden. Unngå også å gå på plenen før du klipper, slik at du ikke tråkker ned gresset så gressklipperen ikke kommer til for å klippe.

Hvordan klipper man en nysådd gressplen?

Har du nylig sådd ny plen eller støttesådd den eksisterende? Vent til det nye gresset har fått en høyde på 8-10 cm før du gjør den første klippingen – og klipp den da til maks. 5-6 cm, men husk at du ikke må klippe mer enn en tredjedel av gresslengden om gangen!

Kan man klippe plenen når det har regnet?

Unngå å klippe vått gress, siden det fuktige gresset lett setter seg fast under gressklipperen. Men hvis du må, bør du huske disse tipsene:

  • Unngå å trå på gresset før du klipper plenen, siden vått gress lettere blir trykt ned slik at gressklipperen ikke kommer til for å klippe.
  • Tøm oppsamlingsbeholderen når den er halvfull, siden vått gress er tyngre enn tørt.
  • Pass på at gressklipperens kniver er skarpe, ellers river de av gresstråene og kan ødelegge plenen.
  • Fjern gress under maskinen før det pakker seg.
  • Når du klipper i vått gress, bør du stille inn en høyere klippehøyde (cirka 6 cm). Det er bedre å klippe plenen på nytt i en kortere høyde senere når den har tørket.

Kan jeg klippe plenen etter å ha gjødslet den?

Klipp plenen 2-3 dager før du skal gjødsle. Da tar gresset opp næringsstoffene bedre. Eller vent noen dager til du ikke ser gjødselen lenger, før du klipper.

Les gressklipperens brukerhåndbok før du begynner

Har du en ny gressklipper? Før man begynner å klippe gresset, skal man alltid lese brukerhåndboken, slik at man bruker gressklipperen riktig. Det er sikrere for deg – og gressklipperen holder lenger. Våre brukerhåndbøker kan lastes ned på nett hvis du skulle miste den.

Hold gressklipperens kniv skarp

En sløv kniv river av gresset i stedet for å klippe det av, og den etterlater en stygg snittflate som øker risikoen for uttørking og bakterieangrep. For å få et fint resultat er det derfor bra å slipe gressklipperens knivblad regelmessig – enten selv eller ved hjelp av en spesialist. På slutten av sesongen passer ofte bra, slik at gressklipperen er klar når våren kommer. Er knivene altfor slitte eller skadde? Ta kontakt med din forhandler hvis knivene trenger å byttes.

Hvordan klipper man i en skråning?

Har du en skråning i hagen som må klippes? Unngå å gå opp og ned bakken mens du klipper, gå heller frem og tilbake langs skråningen. Det er mer slitsomt å gå opp og ned, og man kan risikere å få gressklipperen over seg hvis den skulle velte.

Klipp i midten – og finpuss kantene med en trimmer

Det er mest effektivt å klippe de store arealene med en gressklipper og spare de vriene kantene til en smidig gresstrimmer.

La det klippede gresset bli liggende – få en grønnere plen

Klipper man lite og ofte – og uten en oppsamler (såkalt mulching eller bioklipping), får man en perfekt gjødsling av plenen med det klippede gresset som blir liggende og tilføre næring til jorden. Dessuten sparer du tid når du slipper å tømme oppsamleren. Men ikke la gresset du klipper, være for langt, slik at det legger seg i klumper. Det kan kvele gresset under, skape muggangrep og gi stygge flekker.

Overlapp linjene når du klipper – og bytt retning

Markante striper i plenen? Da er et tips å overlappe klippingen med omtrent en hjulbredde for å få et jevnere resultat. Synes du fremdeles at stripene er for tydelige, kan du prøve å klippe oftere. Et annet tips er å skaffe en robotgressklipper, siden de klipper både ofte og på kryss og tvers slik at det ikke blir noen striper. Klipper man gresset i ulike retninger, så blir gresset stimulert til å spre seg mer – og du får en tettere og grønnere plen.

Lykke til!

Anbefalte maskiner

iMOW® 5 EVO
ROBOTKLIPPER
RMA 339 C
GRESSKLIPPER BATTERIDREVET

Kanskje du liker dette også