Tips og inspirasjon
Detaljene som kan maksimere ditt boligsalg
Hagetipsene som øker verdien på huset

Detaljene som kan maksimere ditt boligsalg

Skal du selge boligen din? Eksperten mener at du da skal ha ekstra fokus på hagen din. Her er tipsene som kan få i gang en ordentlig budgivning – og hva du skal unngå.

I løpet av sommerhalvåret er ønsket om å bo i en villa aller størst. Mange drømmer om en frodig hage der barna kan leke fritt og en uteplass der alle vennene får plass rundt middagsbordet. Skal du selge boligen din, er det altså lurt å sørge for at hagen din er i fin stand.

– Hagen er et sted for å slappe av sammen med familie og venner. Den skal være en grønn oase, lettstelt men vakker. For mange er hagen som et ekstra rom om sommermånedene, der vi griller og spiser middag, sier landskapsarkitekt Madeleine Huber.

For mange er det nå en selvfølge å benytte seg av homestyling av hytter og villaer for å få høyere bud. Og ved å tenke på samme måte med din egen hage, kan du sette i gang fantasien hos boligspekulantene – og få mer ut av salget. Det gjelder å vise alle muligheter som finnes i hagen, mener Madeleine Huber

Akkurat som ved interiørdesign, handler det om å gi et godt førsteinntrykk. Sørg for å sette ut krukker med sesongens blomster omkring inngangen og uteplassen og plukk bort det som forstyrrer helhetsinntrykket.

– Plenen er alpha og omega. Sørg for at den er nyklipt og bruk trimmer i kantene så det ser pent ut. Du finner batteridrevne hjelpemidler her.
For å få en fin, tett og grønn gressplen, bør man komme i gang med klippingen allerede i april eller mai. En robotgressklipper som f.eks. iMOW fra STIHL, er en god investering hvis man ikke vil bruke håndklipper.

Nå er det populært å lage mat utendørs og da kan man sette frem en grill og ordne utemøbler for å gi spekulantene et bilde av hagens muligheter.
Ved for eksempel å sette frem et kubbespill, viser du at det finnes sosiale områder i hagen. En sparksykkel, et mini-møblement for barn eller trillebår av plast kan vise at det finnes plass for barnelek.

– Du trenger ikke stille ut mange ting, der handler mer om å vise at det finnes muligheter til å anlegge en sandkasse eller sette opp en huske, sier Madeleine Huber.

Madeleine Huber, som er spesialist på å se potensialet i hager, anbefaler ikke at man gjør noen installasjoner før salg. Arbeid i stedet ut fra de gitte forutsetningene. Finnes det et lekehus som ikke er brukt på noen år, sett frem noen barnestoler og krukker med jordbær, rabarbra eller blåbær, eller heng opp en tavle og kritt.

Har du en komposthaug, kan det være lurt å vise frem den.

– For et hagemenneske, er komposten hagens hjerte. Men hvordan man skal vise den frem, beror på hvor den ligger og hvor rotete det er rundt omkring. Man kan rydde opp litt rundt komposten og kanskje sette frem en trillebår eller gjøre et grep for å vise at den er aktiv. Når man har kompost, viser det at man har en helhetstenkning.

Kjenner du uro over at din dyrkede hage ikke har vokst tilstrekkelig før visningen? Ikke noe problem.
– I dag finnes det utvokste planter med tomater, agurk og salat som man kan plante i forkant av komposten. Man kan for eksempel sette salat i forskjellige farger så det ser mer fargeglad ut. Salat kan man også plante i krukker og plassere på utestedet, sier Madeleine Huber.
Bor du i en ny bolig der hagen ennå ikke har vokst seg frodig, kan du få hjelp av en landskapsarkitekt for å vise potensialet.

– Jeg får ofte spørsmål fra mennesker som ønsker å få tegnet opp et forslag som kan følge med på salget. Da kan man vise mulighetene som finnes med hagen og tegne opp hvor man kan plante grønnsaker, sette opp bod og annet som man måtte ønske, sier Madeleine Huber.

Lykke til!

Anbefalte maskiner

iMOW® 5 EVO
ROBOTKLIPPER
HSA 60
hekksaks batteridrevet

Kanskje du liker dette også