Tips og inspirasjon
Dyrk på mindre areal – tips for små hager og balkonger
Hagedyrking på mindre plass

Dyrk på mindre areal – tips for små hager og balkonger

Drømmer du om en blomstrende hage eller grønne krydderurter på balkongen, men har begrenset plass? Bare rolig – med noen smarte knep kan selv en mindre rekkehushage, uteplass eller balkong forvandles til et blomstrende sted – både for deg selv og de viktige pollinatorene. Her får du våre beste tips for å få mest mulig ut av plassen. 

Planlegg
Når du har begrenset med plass, er det viktig å velge planter som passer til å vokse i små beholdere og ikke tar opp for mye plass. Planlegg derfor hageområdet før du begynner å plante. Tenk på å velge planter som ikke bare er kompakte, men som også egner seg for den mengden sol og skygge som hagen eller balkongen din får.

Jobb i høyden 
Det er lett å tenke at man skal plante i en lang rad. Tenk i stedet espalier, klatreplanter, trappetrinn og hyller. Alt som får plantene opp i høyden, bidrar til å ramme inn den lille plassen og gjøre den grønnere. For den nevenyttige er dette en perfekt anledning til å snekre sammen en hylle på egen hånd, så får du det akkurat slik du vil. Og til slutt, husk å utnytte den høyden som allerede finnes – f.eks. noe så enkelt som trappen ved terrassen.  

Beholdere på hjul
Bruk potter og oppbevaring på hjul. Dette gjør det enklere å flytte plantene rundt for å få mest ut av sollyset og skyggen, eller rett og slett for å endre utformingen av hagen.

Bruk rekkverkene
Utnytt rekkverkene på balkong og trapp, og la blomsterkurver og -kasser henge langs dem. Har du en balkong, gir det også god beskyttelse mot innsyn i tillegg til at balkongen ser ekstra innbydende ut utenfra. Regnet sørger dessuten for en del av vanningen. 

Vakkert og funksjonelt 
Kanskje du drømmer om frukttrær, bærbusker, kjøkkenhage og blomsterparadis? Det beste er ganske enkelt å finne en kombinasjon. Velg derfor krydder- og grønnsaksplanter med omhu. F.eks. er sitrontimian og mynte både fine å se på og gode å høste fra. Det finnes mange fine og spiselige blomster, som ringblomst og karse. Disse plantene er dessuten veldig gode for pollinatorene. Også jordbær, markjordbær og blåbær kan dyrkes på liten plass og bidrar med en nydelig fargeklatt. 

Plant stauder
For å minimere behovet for å bytte ut planter hver sesong kan du velge flerårige planter, også kalt stauder, som kommer tilbake hvert år. Stauder blomstrer ofte i lengre perioder, og du kan dessuten velge planter som blomstrer på ulike tidspunkter, slik at du får en fin variasjon gjennom hele året og bier og andre pollinatorer får mat. Kompletter kjøkkenhagen med stauder som kuletistel, sibiriris, smørbukk, lavendel, vårløk og lyng. 

Samplanting
I stedet for å velge bort mange planter, kan du satse på samplanting. Tøy grensene for kjøkkenhagen ved å blande ulike krydderurter, grønnsaker og planter som trives sammen. Kan like gjerne gjøres i små kjøkkenhager som i pallekarm. 

Bland stort og lite
Våg å plante blomster som mye plass, som solsikker. Bland dem med mye grønt for å skape en løvrik og herlig oase. Det samme gjelder valg av potter og pallekarmer. Varier størrelser og former for å skape en mer levende plass. 

Drivhus for mindre plasser
Drømmer du om et drivhus? Heldigvis finnes det små drivhus å begynne med. Et lite drivhus oppå en pallekarm skaper for eksempel dyrkemuligheter for små hager eller uteplasser. Passer for deg som liker å så og dyrke, siden et drivhus skaper forutsetninger for å kunne begynne tidligere i sesongen, pluss at plantene er beskyttet når det begynner å bli kaldere igjen. Har du dessuten en innglasset balkong eller uteplass, så kan det erstatte drivhusets funksjon, rett og slett en 2-i-1-løsning. 
 

Kanskje du liker dette også