Gress
Få en ekstra uke med ferie – ved hjelp av en robotgressklipper
Lengter du etter sommerdager barføtt i hagen? Med en robotgressklipper kan du snart få den grønneste og mest velstelte gressplenen i nabolaget. Dessuten sparer du mye tid. Hva med en hel uke ekstra til å nyte ferien?
Mange småhuseiere opplever at gressklippingen er den mest tidkrevende jobben i hagen.
Regner vi at den gjennomsnittlige gressklippingen tar én og en halv time, og det gjøres en gang i uken mellom mai og oktober, blir det 30 timer per sesong. Men det finnes en smart måte å spare inn den tiden og likevel få den perfekte plenen. Nemlig robotgressklippere.
Gartner Lisa Andersson er en av ekspertene i «Sveriges fulaste trädgård» og spesialist på å forvandle hager som sover som Tornerose. Hun mener at man må klippe plenen ofte.
– Gressplenen er et intensivt arbeid hvis man ikke har robotklipper. Det gjelder å klippe ofte, men ikke klippe av for mye av strået. Man skal kappe maks. en tredjedel av gresstrået, sier hun. Ifølge Lisa Andersson kan man trenge å klippe for første gang allerede i mars, og de siste årenes milde vintre har også forlenget høstsesongen siden gress vokser så lenge det er fire grader. En robotklipper kan altså være din beste venn langt ut på høsten.
iMOW er en av markedets raskeste robotklippere og klipper ved hjelp av en dobbeltslipt kniv som under klippingen finfordeler stråene i små deler som faller tilbake på plenen og gir verdifull gjødsel.
– Har du en tomt med mange frukttrær, trengs en robotklipper med et skikkelig gressklipperblad. Vi har utviklet en kniv som er både holdbar og effektiv. Hvis du for eksempel er borte en uke på ferie, er det synd hvis roboten setter seg fast i nedfallsfrukt eller i døde grener, sier Mats Gustavsson, produktsjef i STIHL.
Han poengterer også at plenen faktisk er til for nytelsens skyld. Og sammenlignet med mange andre robotklippere på markedet, utfører iMOW ukebaserte klippinger som du stiller inn selv eller automatisk. Vil du at den for eksempel skal gå mens du er på jobb, så er det enkelt å sette opp et tilpasset klippeprogram.
Det finnes også en regnsensor som gjør at robotklipperen selv merker når det regner og tar igjen tapt klippetid en annen dag. Se iMOW her.
Lisa Anderssons fire tips for en jevn, tett og grønn plen
- Gjødsle ofte. Har du problemer med mose, bruk et middel med jernsulfat.
- Våren er en god tid å legge dressjord og suppleringsså bare eller slitte flekker.
- Har plenen gule flekker etter at ting har ligget på den om vinteren? Rak opp og riv så gresset kan puste. Alle vekster puster med røttene, også gress.
- Klipp ofte! Hver tredje eller fjerde dag. Men klipp aldri mer enn en tredjedel av strået. «En robotklipper forenkler plenstell enormt, og den sparer deg for en ekstra gjødsling siden det som klippes, faller tilbake i gresset» sier Lisa Andersson.