Tips og inspirasjon
Gjør hagen din klar for en robotgressklipper
Så lett er det å skaffe robotgressklipper

Gjør hagen din klar for en robotgressklipper

/node/144Du vet sikkert om alle fordelene med en robotgressklipper, som å få mer tid til andre ting mens gressplenen blir finere takket være den naturlige gjødslingen som det finfordelte klippede gresset sørger for. Da gjenstår det bare å velge, kjøpe og installere!

8 tips før du skal kjøpe en robotgressklipper:

1. Regn ut størrelsen på plenen

Ulike modeller er tilpasset plener med ulik størrelse og helling. Kanskje du kjenner til størrelsen på plenen fra du kjøpte huset? Ellers kan du danne deg et inntrykk av størrelsen ved hjelp av målefunksjonene til f.eks. Google Maps og Gule Sider. Bruker du Google Maps, så skriver du inn adressen og velger satellittvisning, så får du et bilde over hagen din. Så høyreklikker du på hagen og velger «Mål avstanden». Deretter kan du tegne rundt hele hagen for å få størrelsen regnet ut i både meter og kvadratmeter. Bruker du Gule Sider, skriver du inn adressen og velger verktøyet «Eiendomsgrenser» og deretter «Tegn & mål». Klikker du på eiendommen din, så vises resultatet umiddelbart. Så kan du trekke fra arealet til huset og eventuelle gangveier og blomsterbed. Noter resultatet og gå til neste punkt.

2. Regn ut hellingen på plenen

Ulike modeller takler ulik grad av helling. Vi i STIHL angir hellingen i prosent, der prosenttallet angir maks. helling som iMOW® takler. Hvis du vil regne ut hellingen i prosent på en del av plenen, kan du gjøre som i følgende eksempel: På et område som f.eks. er 500 cm langt (mål avstanden horisontalt) og har 100 cm i høydeforskjell, så regner man ut hellingen ved å ta 100/500=0,2. Dette multipliseres så med 100 for å få prosenttallet. I dette tilfellet blir det 100x0,2=20, som betyr at hellingen er 20 %. Noter hellingen og gå til neste punkt.

 3. Sammenlign ulike modeller

Når du har regnet ut hvor stor plenen er, og hvor mye helling den har på sine bratteste steder, kan du fylle inn valgene dine her for å finne riktig modell til din hage. STIHL har alt fra robotgressklippermodeller som trives best med arealer på opptil 800 m2, til modeller som enkelt takler brattere skråninger eller større arealer på opptil 5000 m2. Lander du midt mellom to anbefalinger, velger du den sterkeste modellen av iMOW®.

4. Betal nå eller med månedlige avdrag 

Funnet din favorittmodell? Kjøp og betal den nå, eller velg månedlige avdrag via STIHL All Inclusive. Da kan du nemlig finansiere hele kjøpet over 60 måneder i stedet for å betale en éngangssum, slik at en robotgressklipper blir din for en lavere månedskostnad gjennom den aktuelle perioden. Når perioden er over, får du beholde din iMOW® eller bytte den inn til en ny! Installasjon, vinterservice og vinteroppbevaring er inkludert.

5. Avgrens områdene der robotgressklipperen kan sette seg fast

Uansett hvilken modell du velger, så finnes det sannsynligvis områder i hagen der det også etter installasjon kan bli nødvendig å justere slyngen eller gjøre andre tilpasninger. Du har kanskje en skråning som blir glatt når det regner, eller et område med løsere jord der den kan spinne seg fast i den myke jorden. For å gjøre det enklere for iMOW® kan du avgrense følgende områder med en begrensningsslynge under installasjonen, eller avgrense områdene naturlig med steiner høyere enn 8 cm, eller større krukker som gjør at robotgressklipperen snur:

 • Avgrens bratte skråninger som overskrider robotgressklipperens kapasitet (forskjellig for de ulike modellene). Ligger slyngen midt i skråningen, gjelder en maks. helling på 15 % i skråningen, men hvis slyngen plasseres før skråningen eller etter at den har flatet ut, så klarer iMOW® den angitte maksimale hellingen i selve skråningen.
   
 • Vil du beskytte blomsterbed, små prydbusker eller andre faste gjenstander som er mindre enn 8 cm høye, bør du legge slyngen rundt dem. Kollisjonssensoren registrerer objekter som er over 8 cm.
   
 • Avgrens nysådde områder med jord som ikke er kompakt nok, der robotgressklipperen kan spinne ved regn.
   
 •  Avgrens vassdrag eller områder nær større nivåforskjeller i hagen, slik at ikke robotgressklipperen risikerer å velte ned på noe eller noen. Under installasjonen kan begrensningsslyngen legges på en avstand på 1 meter.
   
 • Groper og ujevnheter der robotgressklipperen kan sette seg fast, kan være nødvendig å avgrense, men den kan gå over f.eks. stier og smalere plattinger hvis bakken er jevn.

6. Installer robotgressklipperen din selv – eller la oss gjøre det

Det er enkelt å installere en iMOW®, men en av våre forhandlere gjør det gjerne for deg hvis du vil! Det er bra om plenen er nyklippet før du begynner. Etter at du har installert ladestasjonen og enten gravd ned slyngen (maks. 10 cm under bakkenivå) eller festet den over jord med kabelfestene (gresset kommer fort til å vokse over slyngen og skjule den helt), følger du noen enkle trinn på iMOW®-displayet. Klikk her for å se hvordan installasjonen foregår!

7. Styr gressklippingen fra hengekøyen – om du vil

Når robotgressklipperen er installert og klar, er det bare å nyte at en proff tar jobben mens du slapper av. Nysgjerrig på hvor mye tid du kan spare? Klikk her.

Har du valgt en RMI PC-modell, kan du styre den fra mobil eller nettbrett, tilkoblet Wifi eller Bluetooth, med tilhørende app. Med MY iMOW®-appen, som tilhører den nye generasjonens iMOW®, kan du se hvor din iMOW® befinner seg, oppdatere klippeplanen eller la den fokusere litt ekstra på bestemte soner. Du kan også se om robotgressklipperen har satt seg fast noe sted, når kniven bør byttes, eller når det er på tide med service. Her kan du også sende kommandoer til din iMOW®. Med nye iMOW® EVO kan du dessuten være tilkoblet mobilnettet, noe som gir deg enda mer frihet. Her er en oversikt over våre modeller, sammenlign de ulike egenskapene og velg den som passer til dine behov. 

8. Husk å fjerne leker og redskaper fra plenen

Alle faste hindringer som er mer enn 8 cm høye, registreres av kollisjonssensorene til iMOW®, slik at robotgressklipperen bytter retning og klipper videre et annet sted. Mindre gjenstander som leketøy eller sandaler bør fjernes fra gressplenen før den skal klippe. La heller ikke barn eller husdyr leke i hagen uten tilsyn mens iMOW® klipper.

SPØRSMÅL OG SVAR OM iMOW®

Vi avslutter med noen spørsmål som kan være bra å vite svaret på når du skal velge en iMOW® fra STIHL:

Kan jeg dele robotgressklipperen min med naboene?
Ja, hvis hagene deres ligger like inntil hverandre uten noen vei mellom, kan dere dele på samme robotgressklipper, forutsatt at dere monterer slyngen rundt begge hagene og at robotgressklipperens kapasitet holder til begge hagene. 

Kan iMOW® klippe om natten?
Om natten og i skumringen er det mange dyr som er aktive, f.eks. padder, frosker og pinnsvin, derfor oppfordrer vi til at man kun klipper på dagen. iMOW® er forhåndsprogrammert til kun å klippe på dagtid og jobber såpass effektivt at den ikke trenger å klippe om natten. 

Er iMOW® tyveribeskyttet?
Alle våre iMOW® modeller har en alarm som blir aktivert når maskinen løftes opp. Du kan dessuten stille inn at det skal kreves en PIN-kode for å kunne starte iMOW® igjen etter et avbrudd. C-modellene har også et såkalt geofence der du får beskjed i appen hvis iMOW® forlater gressplenen. Funksjonen «Find my iMOW®» viser nøyaktig hvor den befinner seg.

Hvilke sikkerhetsanordninger har iMOW®?
Den dobbeltslipte kniven er effektiv, rundt kniven er det også en romslig sikkerhetsavstand. Dessuten stopper kniven i en iMOW® hvis noen prøver å løfte opp maskinen. Den har også en tydelig STOPP-knapp som man kan trykke på for å slå av iMOW® ved behov.

Hvordan beskytter man iMOW® under tordenvær?
Flytt iMOW® fra ladestasjonen, koble fra tråden til begrensningsslyngen og trekk ut strømkabelen under tordenvær.

Lykke til med valget av robotgressklipper! Du finner nærmeste forhandler her.
 

Anbefalte maskiner

iMOW® 5
ROBOTKLIPPER
iMOW® 7 EVO
ROBOTKLIPPER

Kanskje du liker dette også