Tips og inspirasjon
Hvordan blir det biologiske mangfoldet påvirket av robotgressklippere?
Slik blir det biologiske mangfoldet påvirket av robotgressklippere

Hvordan blir det biologiske mangfoldet påvirket av robotgressklippere?

Hager, parker og grøntområder utgjør en stor del av omgivelsene våre, og det er viktig å ta vare på dem på riktig måte. Ikke bare for å holde det pent, men også fordi de spiller en avgjørende rolle for å gi insektene, dyrene og planteartene våre et godt miljø å leve i. I mange år har det blitt sagt at robotgressklippere har en negativ effekt på det biologiske mangfoldet.

Resultatet av en studie fra University of Hohenheim i Tyskland viser nå det motsatte. Tidligere var oppfatningen at robotgressklippere skaper ensformige grøntområder og forstyrrer det biologiske mangfoldet. Etter at studien var gjennomført, kunne man imidlertid se at robotgressklippere snarere kan gi urter og andre planter større sjanse for å blomstre når de brukes på riktig måte.

I stedet for å klippe av gresset og andre vekster og fjerne det, som en vanlig gressklipper med oppsamler gjør, klipper en robotgressklipper regelmessig og kun noen millimeter om gangen. Fordelen er at det klippede gresset faller ned i plenen igjen og fungerer som gjødsel.

Dessuten viste studien at planter tilpasser seg etter robotgressklipperens daglige klipping og vokser mer i bredden enn i høyden. Og så lenge du tar hensyn til plantene dine under installeringen av robotgressklipperen, ved for eksempel å legge avgrensningstråden rundt grupper med stauder eller lignende, kan robotgressklipperen sikre at blomstene får vokse i fred. 

5 tips for å øke det biologiske mangfoldet i hagen din:

 1. Anlegg blomsterbed – velg gjerne planter som blomstrer i ulike perioder av sesongen. Da har pollinatorer og andre dyr tilgang på mat året rundt.
   
 2. La en del av hagen vokse mer vilt. Med robotgressklipperen kan du lage klippesoner og ganger som vedlikeholdes innimellom høyt gress, og den lar enkelte områder være i fred.
   
 3. La det være en liten stripe med gress langs tomtegrensen som får vokse fritt, eller plant blomster på utsiden av avgrensingstråden. En enkel måte å lage varierende gresshøyder og vekster i hagen på.
   
 4. Anlegg din egen kompost. Bra for både plante- og dyreliv.
   
 5. Skaff eller bygg ditt eget insekthotell. Vil du gjøre det enda enklere, kan du la insektene bosette seg i en vedstabel. 

Anbefalte maskiner

iMOW® 5 EVO
ROBOTKLIPPER
iMOW® 5
ROBOTKLIPPER

Kanskje du liker dette også