Tips og inspirasjon
Jakten på den perfekte plenen – Slik unngår du de vanligste feilene
Slik får du den perfekte plenen

Jakten på den perfekte plenen – Slik unngår du de vanligste feilene

Hvordan får man den perfekte plenen? En robotgressklipper gjør mye av jobben, men vil du få den enda grønnere, finnes det noen triks. Gartner Lisa Andersson kommer med sine fire favoritter

Klipp ofte, men ikke for mye

Du kjenner sikkert igjen tanken “jeg lar gresset vokse til ordentlig før jeg klipper det”. Faktum er at dette er en av de vanligste feilene vi gjør. En plen bør klippes omtrent hver fjerde dag i høysesongen. En god tommelfingerregel er å klippe ned plenen med 1–2 cm hver gang, og ikke klippe me enn 1/3 av gressets lengde om gangen. Klipper vi gresset for kort, blir plenen gul og svekket På dagens robotgressklippere stiller du enkelt inn klippehøyde og hvor ofte gresset ska klippes. Deilig for den som har annet å tenke på.

Se vår robotgressklipper iMOW her.

Vann riktig

Hvor ofte og hvor mye plenen skal vannes, avhenger av om du har en nysådd eller etablert plen. En nysådd plen kan gjerne vannes et par ganger om dagen, men med lite vann, slik at frøene ikke flyter opp og klumper seg. For en eldre plen gjelder det motsatte. Vann sjelden, men rikelig. Jorden skal være fuktig ned til 10 cm. Vann om morgenen eller på kvelden, ellers fordamper mye av vannet i løpet av dagen.

Ikke glem å gjødsle

For å få grønnere gress enn naboen, er gjødsling alfa og omega. Det setter fart på gresset, og gir tette røtter som er vanskelige for mosen å trenge igjennom.

En plen som gulner selv om den ikke er tørr, kan behøve mer gjødsel. Du bør gjødsle én gang i måneden fra april til september, men unngå gjødsling i juli. Første gang du gjødsler, bør du bruke et produkt som inneholder jernsulfat. Dette kveler mosen, slik at gresset får godt grunnlag.

Problem med ugress? Gjødsle med en gjødsel tilpasset ugress, f.eks. Algomin gressgjødsel, i mai/juni når jordtemperaturen er minst 15 grader. Bruk gjerne flere typer gjødsel, ettersom alle har forskjellig sammensetning.

La et tynt lag med avklipp ligge igjen

Det er lurt å la et tynt lag med gressrester ligge igjen etter klipping, da dette beskytter plenen og fører viktige næringsstoffer tilbake til jordsmonnet. Et tykt lag med gressrester kan imidlertid kvele gresset. I dag gjør robotgressklipperen denne jobben automatisk. Men det finnes også mange gressklippere med bioklippfunksjon, som gjør at det avklippede gresset kan finfordeles jevnt over hele plenen.

Anbefalte maskiner

iMOW® 5 EVO
ROBOTKLIPPER
RMA 339 C
GRESSKLIPPER BATTERIDREVET

Kanskje du liker dette også