Tips og inspirasjon
Jobbe ergonomisk i hagen
Arbeid ergonomisk i hagen

Jobbe ergonomisk i hagen

Hagearbeid gir både mosjon og avkobling. I tillegg får du D-vitamin fra sola! Men for å slippe å få vondt i ryggen eller overbelaste skuldrene og knærne dine, lønner det seg å arbeide riktig med kroppen. Ergonomiske hageredskap hjelper også til! Her gir Niclas Zetterberg, produktsjef i STIHL Norden, sine beste tips.

Belast kroppen jevnt – og ikke for tungt

Et hageredskap eller en hagemaskin skal ligge godt i hånden og ikke kjennes for tung å arbeide med. Som regel finnes det mindre eller lettere modeller man kan velge ved behov – spør gjerne forhandleren.

Da vi utviklet vårt lette, men kraftfulle batterisortiment, hadde vi både ergonomi og miljø i fokus. Vi har f.eks. et praktisk teleskopskaft til vår batteridrevne busksaks, slik at du sparer ryggen, og stanghekksaksen vår har en justerbar vinkel fra -45 til +90 grader.

Varier både arbeidet og arbeidsstillingen

Det er ikke nødvendig å bli ferdig med en gang! La hagearbeidet ta sin tid og varier gjøremålene – grav litt, plant litt, luk litt og veksle mellom å klippe hekken og gresset. Eller la en robotgressklipper gjøre jobben. Gjør det vondt – strekk deg litt og bytt arbeidsoppgave for å unngå de statiske arbeidsstillingene.

Skal du rake løv, kan du f.eks. variere slik at du jobber med venstre hånd øverst og deretter høyre, for ikke å belaste ryggen i en og samme retning. Pass også på å ha lave skuldre og slappe av. Høye, stramme skuldre begrenser nemlig blodsirkulasjonen ut til armene, og man blir raskere trett. Eller så kan du bruke vår effektive og lette batteridrevne løvblåser.

Kortere arbeidsøkter med slipte verktøy

Bruk av uslipte verktøy forlenger arbeidsøkten i hagen, noe som utsetter kroppen for unødvendig belastning. Slip verktøyene dine selv med jevne mellomrom – eller lever dem inn til service hos nærmeste forhandler.

Klipp hekken: Arbeid i hofte- eller brysthøyde

Skal du klippe hekken, så prøv å holde hekksaksen i hofte- eller brysthøyde for å spare skuldre og rygg. Har du en høy hekk anbefaler vi vår stanghekksaks, slik at du når uten problem – og du kan dessuten la stigen bli stående i boden.

Løft litt av gangen – med rett rygg

Skal du løfte noe tungt? Løft litt av gangen hvis det er mulig, og husk å ha bøyde bein og rett rygg når du tar tak i det du skal løfte – og løft også blikket for å unngå å bøye ryggen i selve løftet. Skal du bare løfte noe et lite stykke, kan du støtte albuene på knærne for å spare ryggen enda mer. Skal du litt lengre? Bruk en trillebår! Eller få hjelp.

Vann kjøkkenhagen uten ryggvondt

Skal du vanne kjøkkenhagen? Unngå å fylle en 10-liters vannkanne helt full hvis det føles for tungt! Hvorfor ikke ta en halvfylt vannkanne i hver hånd, for å slippe skjev belastning på rygg og skuldre? Man kan også bruke en vannslange, eller så setter man ganske enkelt vannkannene i en trillebår hvis man skal gå et lengre stykke.

Grav med beina

Skal du grave? Velg en spade som går til midjen og ikke er altfor tung. Bøy knærne og hofta skikkelig, og pass på at du lar beinmusklene gjøre jobben, slik at du sparer ryggen!

Bruk en hagepall – og dyrk gjerne i pallekarm

Luking i bed ved å sitte på huk i lengre perioder kan gi hvem som helst belastning i både rygg og knær. Gjør arbeidet enklere ved å bruke en hagepall der du kan variere sittestillingen – og dyrk gjerne i en pallekarm der du kan stable flere på hverandre til du har fått ønsket høyde, slik at du slipper å bøye deg så dypt.

Jobb med rette håndledd

Det er fort gjort å overbelaste håndleddene, fordi man ikke pleier å kjenne muskelstølheten før det er for sent – pass derfor på å holde håndleddene så rette som mulig.

Tøy ut etterpå

Se på hagearbeidet som en hvilken som helst treningsøkt, og tøy gjerne ut etterpå! Såkalte «motbevegelser» er perfekt, gjerne under arbeidsøkten, slik at du virkelig tøyer ut det belastede området og får tilbake bevegeligheten.

Lykke til!

Anbefalte maskiner

HLA 56
LANGSKAFTET HEKKSAKS BATTERIDREVET
BGA 57
LØVBLÅSER batteridrevet

Kanskje du liker dette også