Tips og inspirasjon
Planlegg hagen før du setter spaden i jorden
Tips til planlegging av drømmehagen

Planlegg hagen før du setter spaden i jorden

Er det på tide å planlegge drømmehagen? STIHL hageekspert Madeleine Huber gir deg sine beste tips til hvordan du skal tenke rundt valg av planter og arealer for lek og rekreasjon. La planleggingen begynne!

Madeleine Huber har flere års erfaring som hagedesigner, driver Mindful Garden og er en del av STIHL eksperthageteam. Hun vet at det kreves både planlegging og tålmodighet for å lykkes med å anlegge en drømmehage. Dessuten vet hun at mange av oss starter i helt feil ende:

– Vi begynner med å kjøpe planter, og velger dem som ser fine ut, i stedet for å finne ut hva som kreves for at plantene skal trives. Det er fort gjort. Etterpå, når det ikke er penger igjen, og resultatet uteblir, innser man at det er nødvendig med planlegging, og kanskje få litt hjelp. Dette er både unødvendig og dyrt, og kunne vært unngått om man hadde startet med å legge en plan, sier Madeleine Huber, som gir deg råd om hva du bør tenke på før du tar fatt på hageprosjektet!

Hagens forutsetninger

Hvilke naturlige forutsetninger gir tomten? Vil plantene som du har lyst til å plante, trives i jorden? For å skape en hage som er både vakker og praktisk, må man av og til droppe enkelte idéer og tilpasse innsatsen slik at man får det beste ut av den hagen man har.

Familiens behov

Hva ønsker dere å bruke hagen til? Dyrking, lek og sport eller til rekreasjon og avslapning? Det er viktig å tenke på dette før du setter i gang med en plan.

Se hele året under ett

Når kommer familien til å være i hagen? Reiser dere bort i ferien? Da bør du velge planter som blomstrer tidlig på våren eller på sensommeren. Og la en robotgressklipper ta seg av gressklippingen i ferien. Gjennom bevisste valg kan du få planter som gir deg blomstring fra tidlig vår til sen høst. Tenk også på at det finnes vakre busker og prydgress som kan være dekorative om vinteren.

Hvor mye tid vil du bruke på hagearbeid?

Har du en genuin interesse for hagearbeid og elsker å arbeide med jorden? Eller vil du helst slappe av og nyte hagen i stedet for å arbeide i den? Det finnes mange fine og lettstelte planter, trær og busker som ikke behøver så mye stell. En stor plen er tidkrevende – kanskje bør du legge stein, bygge en terrasse eller investere i en robotgressklipper for å redusere arbeidet med å stelle den?

Skisse og tegning

Lag en skisse over hvordan hagen ser ut i dag, og tegn deretter inn det du ønsker å gjøre. Lag flere forslag, og tegn dem om og om igjen. Når du er fornøyd, kan du merke av stedene på tomten for å få et tydeligere inntrykk av hvordan det faktisk vil bli.

Ta utgangspunkt i egen økonomi

Kommer drømmehagen til å bli for dyr? Da kan du dele opp arbeidet over en lengre periode. Start med en plan, og realiser ett eller flere elementer hvert år.

Lykke til!

Anbefalte maskiner

iMOW® 5
ROBOTKLIPPER
iMOW® 5 EVO
ROBOTKLIPPER

Kanskje du liker dette også