Tips og inspirasjon
Riktige arbeidsklær forenkler jobben og reduserer skader
Bruk riktige klær når du jobber i skogen

Riktige arbeidsklær forenkler jobben og reduserer skader

Det kan være en utfordring å finne klær som beskytter mot vær og vind samtidig som de har materialer som puster og er komfortable å ha på seg. Skal de dessuten beskytte mot skader når man bruker skogs- og hagemaskiner, stiller det enda høyere krav til plaggene.

Vernebukse til arbeid med motorsag 

Å bruke en vernebukse spesielt utviklet til bruk med motorsag når man jobber med en motorsag, er en billig forsikring. Et motorsagkjede roterer med høy hastighet, og skulle man miste kontrollen, kan det bli alvorlige skader. Vernebuksen spesielt utviklet til bruk med motorsag har derfor lange vernetråder vevd inn i flere stofflag som vikler seg inn i kjedet og kjededrevet hvis motorsagen skulle treffe beinet, og hindrer kjedet i å fortsette å rotere. 

Vernebuksen skal byttes ut hvis den har blitt skadet, slik at du får best mulig beskyttelse. Og husk at svært skitne bukser med f.eks. kvae beskytter dårligere, siden de beskyttende lagene kan ha klebet seg sammen. 

Ryddebukse

Under arbeid med ryddesag er den nedre delen av bena ekstra utsatt for slag, torner og fukt. Da er det lurt å bruke en arbeidsbukse som er spesielt utviklet for arbeid med ryddesag – en såkalt ryddebukse. Den er forsterket med vattering fra kneet og ned for å beskytte mot skader. Man kan dessuten forsterke det utsatte området ytterligere hvis man velger en modell som har lommer laget spesielt for å legge inn benbeskyttelse.

Velg hjelm etter formålet 

Skal du felle trær eller jobbe med ryddesag? Og skal hjelmen være tilpasset arbeid på bakken eller oppe i høyden? Det finnes alt fra enkle hjelmer med visir til mer avanserte hjelmer med frostet visir, hørselvern med Bluetooth-funksjon, ventilasjon, rattjustering og regnbeskyttelse for nakken. Og husk at plast eldes, og hjelmen må byttes etter 3-5 år! Se på datomerkingen på innsiden av hjelmen.

Funksjonsklær

Husk å tilpasse antrekket etter arbeids- og værforholdene. Det er helt avgjørende å ha gode funksjonsklær nærmest kroppen som transporterer bort fukt og forhindrer at du blir nedkjølt. Enkelte materialer nøytraliserer også lukt og holder seg friske lenger.

Arbeidsjakke 

Velg en arbeidsjakke med god synlighet, passform og ventilasjon. Kanskje du trenger en modell med ekstra lommer, varmere fôr, kuttbeskyttelse, ekstra reflekser eller EN 20471-sertifisert varselfarge?

Arbeidshansker 

Tenk gjennom dine behov og velg arbeidshansker deretter. Kanskje arbeidshanskene bør være tilpasset skogs- og hagearbeid, krevende bærejobber eller industrielt arbeid? Du kan med fordel velge hansker med et godt grep som er slitesterke og elastiske samtidig som materialet puster. De må kanskje også være tilpasset vintertemperaturer, være vann- og vindtette eller ha kuttbeskyttelse på oversiden? 

Støvler og sko som takler jobben

Med riktige vernestøvler, arbeidsstøvler og arbeidssko står du stødig og kan fokusere på oppgaven. Velg en modell som er vannavvisende eller vanntett, avhengig av arbeidsoppgave. 
Velg en modell med stålhette og kuttbeskyttelse hvis du skal jobbe med motorsag. Jobber du i varmere temperaturer, kan en arbeidssko med høy pusteevne være et godt valg.

Bukseseler og belte

Det er viktig at arbeidsklærne sitter som de skal. Kanskje du trenger et par bukseseler for å holde buksen på plass? Eller et belte som du kan sette hylster på, slik at du alltid har verktøyet ditt lett tilgjengelig?

Lykke til!
 

Anbefalte maskiner

Verneutstyr
MSA 60 C-B
MOTORSAG BATTERIDREVET

Kanskje du liker dette også