Tips og inspirasjon
Sjekkliste: Slik anlegger du din egen kompost i hagen
Sjekkliste når du anlegger en kompost

Sjekkliste: Slik anlegger du din egen kompost i hagen

Hvordan anlegger man sin egen kompost i hagen? Trenger man en beholder, eller kan man bare legge alt i en haug? For å få en effektiv nedbryting har vi satt sammen en enkel sjekkliste som gjør det lett å komme i gang for alle som vil ha sin egen kompost i hagen:

1. Velg et passende sted
– beskyttet for sol og vind

Velg gjerne en avsides plass som er beskyttet for vind og direkte sollys, slik at komposten kan bevare fuktigheten for en optimal nedbryting. 

2. Lag en avgrensning

Det går an å legge en haug rett på bakken, men det er både penere og lettere å jobbe med komposten hvis du bygger en enkel avgrensning med planker eller pallekarmer – eller kjøper en ferdig kompostbeholder.

3. Legg løv og kvister i bunnen

Start opp komposten ved å legge et lag med løv, kvister og grener i bunnen – gjerne rett på bakken slik at både luft og meitemark og andre nedbrytere lett kan finne komposten. Det går også fint å legge plater, grus eller noe annet hardt under komposten, nedbryterne vil finne veien uansett. 

4. Tilsett gammel kompost
– eller en kompostaktivator

Hvis naboen allerede har en eldre kompost, kan du ta litt jord med meitemark og andre nedbrytere fra den, så vil prosessen komme i gang raskere. Ellers kan man tilsette litt gjødsel eller kjøpe en såkalt «kompostaktivator» som er full av mikroorganismer som setter i gang prosessen.

5. Fyll på med materiale
– bland ferskt og vissent

Hvis komposten består av en blanding av både ferskt materiale (som er rikt på nitrogen) som for eksempel klippet gress og matrester blandet med vissent materiale (som er rikt på karbon) som for eksempel gammelt tørt løv, halm og kvister, så blir komposten aller best – og du slipper dårlig lukt.

6. Jo mindre biter, jo raskere nedbryting

Skal du kaste eggeskall, brød, kjøkkenpapir eller tykt fruktskall, bør du hakke det opp først, slik at prosessen går raskere. Kvister, løv og visne blomster kan enkelt finfordeles med en kompostkvern, da blir de fortere forvandlet til jord i komposten. Dog er det er bra at ikke alt materialet er finfordelt, slik vil komposten holde seg luftig. Løv og kvister fra f.eks. kristtorn, magnolia, rhododendron og eik brytes ned ekstra langsomt, så de er viktige å strimle i en kompostkvern. 

7. Unngå dårlig lukt når du komposterer matrester

Komposterer man mye matrester, er det fare for at det begynner å lukte vondt. Men det finnes et enkelt triks for å unngå det! Tilsett noe næringsfattig, som halm, løv eller flis, så forsvinner lukten snart – og dessuten går nedbrytingen raskere! Hvis du graver ned restene et stykke ned i komposten, vil du også unngå at restene tiltrekker seg dyr som vil meske seg med dem.

8. Rør om iblant

Rør gjerne om i komposten så snart du tilfører et nytt lag, så går nedbrytingen raskere. Noen rører bare om én gang per sesong, men jo mer luft som tilføres, jo raskere går det.

9. Tilsett vann ved behov

Blir det for tørt om sommeren, kan det bli nødvendig å vanne komposten noen ganger, slik at ikke nedbrytingen stopper opp. En tommelfingerregel er at den skal være fuktig, som en utklemt vaskesvamp. Har du bare en komposthaug uten beholder, kan du dekke den med f.eks. klippet gress, løv eller halm for å bevare fuktigheten.

10. Dekk til med halm eller klippet gress – og vent

Når komposten er full, er det bare å dekke den til med f.eks. klippet gress eller halm, og så vente. Når komposten er forvandlet til jord, er den klar for bruk. Det tar fra noen måneder og opptil 1 år. Så kan du bruke komposten som jordforbedringsmiddel og gjødsel i avlingene dine! Orker du ikke å vente, kan du grave ned den halvferdige komposten rundt frukttrær og bærbusker så får de ekstra næring.

11. Sil vekk det som ikke har blitt brutt ned

Sil den ferdige komposten og fjern pinner, maiskolber og annet som kanskje ikke har blitt brutt ned ennå, men som har fungert fint som effektive luftlommer i komposten. Så er den klar for å brukes i kjøkkenhagen! Det føles fantastisk å ha produsert din egen næring som du kan dyrke i!

Hva skal man IKKE legge i komposten?

Foruten åpenbare ting som plast, metall, glass, gummi og tekstiler, så kan det være lurt å huske at man ikke skal legge følgende ting i komposten:

  • Ugress 
    Unngå å legge ugress i komposten, siden frøene da kan havne i dyrkingsjorden og gi deg enda mer ugress.
     
  • Hele løv
    Løv bør strimles med en kompostkvern for å unngå at de klistrer seg sammen og bruker lang tid på å brytes ned.
     
  • Kjøtt- og melkeprodukter 
    Du bør unngå å legge kjøtt- og melkeprodukter som pølse og ost i komposten (med mindre du har en lukket kompost), så du ikke lokker til deg f.eks. rotter.
     
  •  Planter som er angrepet av parasitter
    Planter som er angrepet av parasitter eller en sykdom, skal ikke legges i komposten, siden smitten kan spre seg videre til jorden og avlingene dine.

Lykke til med komposten!
 

Anbefalte maskiner

GHE 150
Kompostkvern Elektrisk
BGA 57
LØVBLÅSER batteridrevet

Kanskje du liker dette også