Tips og inspirasjon
Slik feller du et tre med motorsag

Slik feller du et tre med motorsag

Hva må man huske ved felling av trær med motorsag? Her byr arboristen Viktoria Carstens på 8 enkle trinn som passer for trær med en diameter på opptil 15 cm. Men før du begynner: Dobbeltsjekk alltid at du har lov til å felle treet.

TRINN 1: Bruk riktig utstyr

Sikkerheten er veldig viktig når man jobber med motorsag. Sørg alltid for å ha verneutstyr, inkludert klær og støvler med god sagbeskyttelse.

 • Motorsag
   
 • Hjelm med visir og hørselvern
  Hørselvernet kan utelates hvis du bruker en batteridrevet motorsag, men visir eller vernebriller er alltid å anbefale.
   
 • Vernebukse
   
 • Jakke
   
 • Vernestøvler
   
 • Arbeidshansker
   
 • Markeringsspray

TRINN 2: Kontroller omgivelsene 

I hvilken retning er det best å felle treet? Kontroller at omgivelsene er uten gjenstander, og at ingen barn eller husdyr kan komme til skade. Trenger noen busker å ryddes bort? Eller står det en lekehytte eller trampoline i nærheten som du må ta hensyn til? Se litt ekstra på treet og bakkens helling, som kommer til å påvirke hvilken retning treet vil velge å falle naturlig. Vindens styrke og retning påvirker også. Blåser det for mye? Fell en annen dag!

TRINN 3: Definer fallsone med øksetrikset

Når du har bestemt en passende retning å felle treet i, definerer du fallsonen med øksetrikset for å beregne hvor toppen kommer til å lande. Dette trinnet er særlig viktig hvis det er ting eller bygninger i nærheten som kan komme til skade om du feilberegner høyden på treet.

 1. Hold opp en øks eller en tilsvarende lang pinne med rett arm foran deg. 
 2. Hold øksen/pinnen mot treet, lukk det ene øyet og gå bakover til øksen/pinnen ser like lang ut som treet.
 3. Her havner sannsynligvis tretoppen! Men pass på å legge inn litt ekstra margin både til sidene og fremover. 
 4. Marker stedet med en markeringsspray eller lignende. 


TRINN 4: Definer en trygg sone

Når du har beregnet fallsonen, kan du også definere en trygg sone der du kan flytte deg så fort treet begynner å falle, slik at du ikke risikerer å bli skadet.


TRINN 5: Sikt med siktemerket

Kommer treet til å bli felt i den retningen du vil? Sikt mot stedet som du har merket av med markeringssprayen, ved å plassere sverdet mot treet. Bruk siktemerket på motorsagen til å sikte.


TRINN 6: Lag et felleskår

Nå er det på tide å begynne å sage! Et felleskår bestemmer hvilken retning treet skal falle i. Lag et snitt skrått ovenfra i en vinkel på ca. 70-80°. Marker det planlagte snittet med en merkepenn i forveien ved behov. La dybden på snittet være maks. 20 % av treets diameter. Møt deretter snittet med et horisontalt snitt på samme side.


TRINN 7: Kontroller fallretningen

Plasser sverdet i snittet og bruk motorsagens siktemerke til å kontrollere at fallretningen fremdeles stemmer.

TRINN 8: På tide å felle treet 

Sjekk at området er fritt. Sag så et horisontalt snitt – et såkalt hovedskjær – fra motsatt side. Sikt mot det nedre felleskåret og spar en brytekant på ca. 10 %.

Faller ikke treet? Prøv å dytte det litt, eller slå inn en kile. Flytt deg så vekk fra stedet til den trygge sonen så fort treet begynner å falle! 

Husk: Sikkerheten kommer alltid først! Bruk derfor en arborist hvis du føler deg litt usikker.

Lykke til med trefellingen!
 

Kanskje du liker dette også