Tips og inspirasjon
Slik lager du treskulpturer med motorsag

Slik lager du treskulpturer med motorsag

De beste motorsagskjærerne kan forvandle en hel trestamme til et fantastisk kunstverk. Her får du våre beste tips til hvordan du kan komme i gang! Begynn å øve på enkle former som hjerter eller stjerner, og gå videre til en ugle, eller kanskje en bjørn? Er du allerede en dreven motorsagbruker, kommer du fort inn i teknikken. Og som nybegynner kan du lære deg det grunnleggende ved å øve på våre enklere prosjekter. La oss sette i gang!

Hvilke treslag passer best?

Eik – et massivt og robust materiale som motstår fuktighet godt.
Lerk – et veldig holdbart materiale med en vakker rødaktig farge.
Or – et veldig mykt treslag som er lett å håndtere. 
Osp – et lyst materiale som gir nesten hvite skulpturer.
Bjørk – et seigt og litt elastisk materiale som er bra å bruke til f.eks. fugleskulpturer med tynne vinger.

Treslag man bør unngå:

Furu – råtner og sprekker lett.
Gran – tilbøyelig til å sprekke.
Frukttrær – ofte vakre, men harde og vanskelige å jobbe med. 

Hva slags utstyr trenger du?

  • En passende stokk – bruk gjerne en stokk som er til overs fra et tre som allerede er felt. Eller hvorfor ikke lage et flott kunstverk av en stubbe i stedet for å frese den bort?
  • En motorsag utstyrt med et carvingsverd som er kortere og skaper mindre vibrasjon. Det er også viktig at kjedet er nyslipt og skarpt.
  • Blyant eller noe annet til å tegne på stokken med.
  • Skrutvinger eller et spennbånd til å spenne fast stokken.
  • Stemjern og hammer.
  • Fil og sandpapir til siste finish.
  • Hardvoksolje og lakk til utendørs bruk for å beskytte mot fuktighet, mugg og sprekkdannelse.
  • Og sist, men ikke minst: Verneutstyr til bruk av motorsag – sagebeskyttelsesbukse, vernesko med sagebeskyttelse, hansker, hørselvern og vernebriller.

     

Lag et hjerte av en stokk – i 5 trinn

Er du nybegynner, kan det være greit å begynne med en enkel form, som et hjerte. Og resultatet blir en fin gave å gi bort til noen du liker. Hvorfor ikke på valentinsdagen? Slik gjør du det:


1. Spenn trestokken fast på en sagbukk med et spennbånd. Lag en mal til hjerte av f.eks. pappkartong og tegn den av med f.eks. en blyant.


2. Følg linjene du har markert, og jobb deg nedover med små snitt for å unngå å kjøre deg fast eller ta av for mye. 


3. Jevn ut hjertet med motorsagen ved å flytte tuppen av sverdet forsiktig langs kantene.


4. Når du er tilfreds med fasongen, kan du sage til en skive i den tykkelsen du vil ha. Hvorfor ikke benytte anledningen til å sage til flere hvis det er nok?


5. Slip deretter med en fil og sandpapir for å fjerne eventuelle ujevnheter. Til slutt er det lurt å behandle skulpturen med hardvoksolje. Avslutt med en lakk til utendørs bruk når den har tørket ordentlig for å beskytte mot fuktighet, mugg og sprekkdannelse.


Tips!
Det er også mulig å lage et stående hjerte – i så fall beholder du en del av stokken som fot. Lykke til!

 

Lag et reinsdyr – av en trestokk og grener

Vil du lage noe som ikke krever like mye presisjon, så kan du sage til en stokk med en passende lengde som kropp, montere fire stødige bein og lete etter to grener som ser ut som reinsdyrgevir. Ferdig!

Lag en ugle i tre 

Føler du deg klar for en større utfordring, kan du prøve å lage en ugle!

1. Bestem hvor stor uglen skal være, og velg en passende stokk!


2. Monter fast stokken slik at den står stødig, og begynn å fjerne barken og det ytterste treverket – den såkalte yteveden – slik at uglen blir laget av den sterke kjerneveden. 


3. Tegn opp formen i grove trekk på trestokken slik at det blir enklere å lage den formen du vil ha med motorsagen.


4. Begynn å forme uglen ovenfra med hodet først, for så å fortsette med kroppen i grove trekk. Husk å jobbe i samme retning som fibrene og med lavere turtall, noe som gir økt presisjon. Ta det litt om gangen med lett hånd. Og ta gjerne noen skritt tilbake iblant for å se på proporsjonene på avstand.


5. Når du har grunnformen klar, kan du begynne å skissere ytterligere detaljer med blyanten for å gjøre ansiktet, vingene og fjærene tydeligere. Jobb så med motorsagen med carvingsverdet for å få til formen ytterligere. Området rundt øynene krever ekstra presisjon!


6. Tegn deretter vingene sammenfoldet mot ryggen slik at de danner en hjerteform. Begynn med å forme de ytre konturene med motorsagen.
 

7. Neste trinn er å skissere fjærene på vingene og halefjærene. Det er enklest å begynne med å forme fjærene med motorsagen i midten og jobbe seg utover sidene hvis man ønsker en overlappende fjæreffekt. 


8. Så står klørne for tur. Ugler har fire klør per fot – tre går fremover og en bakover. Alle trenger ikke å synes, noen kan være dekket av kroppen.


9. Husk å la det være nok mellomrom mellom klørne til at du kan runde av kantene med motorsagen.


10. Det siste momentet er detaljene. Bruk motorsagen hvis du føler deg komfortabel med det, eventuelt et stemjern og en hammer. Avslutt med fil og sandpapir for et fint sluttresultat. Husk å børste bort alle løse trebiter etter hvert, slik at det blir enklere å se hvordan uglens uttrykk vokser frem.


11. Nesten ferdig! Beskytt treet med f.eks. hardvoksolje og avslutt med en lakk til utendørs bruk når skulpturen har tørket ordentlig, for å beskytte mot fuktighet, mugg og sprekkdannelse. 

Lykke til med skulpturene!

Anbefalte maskiner

MSA 60 C-B
MOTORSAG BATTERIDREVET
MSA 70 C-B
MOTORSAG BATTERIDREVET

Kanskje du liker dette også