Tips og inspirasjon
Stell av frukttrær: en guide til beskjæring
Beskjæring av frukttrær

Stell av frukttrær: en guide til beskjæring

Å ha frukttrær i hagen er ikke bare herlig fordi man får tilgang til epler, pærer eller annen frukt rett utenfor vinduet, det er også veldig pent å se på. Men for at disse trærne skal blomstre, produsere frukt og trives, trenger de riktig vedlikehold, og beskjæring er en viktig del av det. Vi har snakket med Helena Edman og Fabian Mebus, som sammen driver Levande Landskap. De er eksperter på temaet, og med deres hjelp har vi satt sammen en kort guide til hva som kan være lurt å tenke på for å lykkes med beskjæring av frukttrær.

Les deg opp før du begynner å beskjære 

Før du begynner å beskjære, er det viktig at du forstår hvordan trær fungerer, og at du vet hva du vil oppnå med beskjæringen. Vil du hovedsakelig skape et vakkert tre, maksimere avlingen eller kanskje bare kunne henge opp en hengekøye? Begynn derfor med å sette deg et mål for frukttreet. Har du ikke beskåret før? Begynn med å lese deg opp. Det finnes mange gode bøker om emnet og eksperter å få hjelp av – eller hvorfor ikke ta et beskjæringskurs?

 

Forskjeller mellom ulike frukttrær

Tilvekstnivå og behov for beskjæring varierer mellom ulike frukttrær. Epletrær får mange ettårsskudd (også kalt «vannskudd») hvis de beskjæres for kraftig, mens pæretrær generelt er oppovervoksende og krever en annen metode enn epletrær. Steinfrukt som plommer trenger ofte ikke beskjæring i det hele tatt, men kan iblant trenge uttynning for ikke å sette for mye frukt.

Dessuten kan det variere mellom forskjellige sorter av frukten. Epler finnes det f.eks. mer enn 250 relativt vanlige sorter av, og det kan være vanskelig å holde orden på alle sammen. Derfor kan det være lurt å gå til en dyktig pomolog slik at du vet hvilken sort du har, og deretter lese deg opp på nettopp ditt tre. Filippa er for eksempel en vanlig eplesort der eplene vokser langt ute på hver gren, og treet har et litt «rufsete» utseende. Hvis man da klipper inn alle grenene på et slikt tre, får man ingen epler. Og noen sorter tar flere år før de setter frukt. Gravenstein er en sort som pleier å være ganske treg, det kan ta ti år før den første frukten kommer, og gamle sorter pleier generelt å gi frukt annethvert år. Men det er også mye rundt som skal fungere. Treet skal ikke bli angrepet av frost, det skal bli pollinert, det skal være passelig med vann om sommeren, og det skal ikke blåse for mye.

 

Ikke beskjær for mye

Overbeskjæring kan være skadelig for treets helse og ødelegge evnen til å danne nye grener og produsere frukt. Det kan også resultere i at sykdommer og skadedyr etablerer seg i treet, og treet kan få redusert stabilitet og levetid. Vær også forsiktig med å beskjære for mye hvis treet ikke har blitt beskåret på lenge. En god regel er å ta maks. en tredjedel av treets kronevolum og fortsette å beskjære neste år. Du bør generelt unngå stangredskaper, men med en god stangsaks når du de ytterste grenene så du slipper å klatre for høyt i treet og risikere å falle ned og skade deg. Det er viktig å gå ned på bakken og rygge litt bakover når du har klippet en stund. Se treet på avstand for å studere fasongen og balansen i treet. Det bør være både nye og gamle grener igjen når du er ferdig. Det gir et vakkert og seiglivet tre.

 

Unngå store sår

Det er veldig viktig å ikke påføre treet for store sår som kanskje aldri kan leges. Tykke grener (over 10 cm diameter) bør du derfor overlate til en ekspert. Det er bra å begynne med å fjerne døde og skadde grener, så ser du lettere hvilke grener du har igjen til å bygge videre på. Vær alltid veldig nøye med hvordan du setter snittet – grenen skal kappes rett utenfor den såkalte grenkragen, det rynkete området mellom stamme og gren.

Andre vanlige feil å unngå

  • Å beskjære midt under knoppskytingen (april-juni). Det er da det er mest sevje i treet, som gjør at grener lett sprekker og knopper faller av.
  • Å ta vare på feil grener. Ta hovedsakelig vare på grener som vokser utover og ikke krysser hverandre, slik at de gjenstående grenene får godt med lys.
  • Å etterlate stumper/stubber, såkalte knagger. De blir lett en inngangsport for soppsporer som kan skade treet. Skjær i stedet av grenen like utenfor grenkragen. 
  • Å ikke begynne med å fjerne grener som er skadet, gnager mot hverandre eller som vokser rett inn i kronen. Disse grenene hindrer tilveksten av nye grener og kan også spre sykdommer til treet.

     

Hvilke verktøy kan man bruke?

Til beskjæring av frukttrær er det viktig å bruke skarpe og rene verktøy for å minimere faren for skader og sykdommer. Et godt utvalg av verktøy kan inkludere en god hagesaks til mindre grener, en grensag og en batteridrevet grenkapper til tykkere grener. Har du erfaring med trefelling, så kan du til nød bruke motorsag til grove snitt.

Beskjæring er et håndverk som krever kunnskap og erfaring, men med riktig forberedelse og forståelse for treet kan du maksimere treets potensial og nyte rikelige avlinger i mange år fremover. Dessuten er det veldig gøy! Ta deg tid til å lese deg godt opp, lær deg det i praksis og begynn å eksperimentere forsiktig.

Mer om Helena, Fabian og Levande Landskap finner du her. 


 

ANBEFALTE MASKINER

GTA 26
Grenkapper batteridrevet
HTA 66
GRENSAG BATTERIDREVET

Kanskje du liker dette også