Tips og inspirasjon
Vårstell i hagen
Endelig er våren på vei

Vårstell i hagen

Brett opp ermene, ta på deg gummistøvlene og kom deg ut. Endelig er våren på vei, og tiden er inne for en dugnad rundt huset og i hagen. Her er våre beste tips for å få alt klart til sommeren, fra beskjæring av hekker og busker til rengjøring av stier, uteplasser og hagemøbler. 

1. Rak bort gammelt løv og greiner

Gjennom vintermånedene har små greiner og løv samlet seg på gressplenen. Disse restene bør rakes bort nå, slik at gressplenen kan vekkes til liv og få nok lys, varme og luft til å begynne å gro. Samtidig kan du lufte jorden litt og gjøre bedene klare til nyplanting.

2. Vårfine uteplasser og hagemøbler 

Vinteren har også satt sine spor på uteplassen og hagemøblene. Da er det praktisk å bruke en høytrykksvasker til å spyle alt rent. Mange høytrykksvaskere har dessuten smart tilbehør som terrassevasker, roterende vaskebørste og bilrengjøringssett. Har du hagemøbler i tre, så bør du prøve å vaske et mindre synlig område først, for å se hvordan treet reagerer på rengjøringsmiddel. Møbler i tre kan dessuten bli skadet av for høyt trykk, så husk å justere trykket på høytrykksvaskeren før du begynner å spyle av. Et velkjent tips mot alger er å blande 2 dl eddik og noen dråper oppvaskmiddel i 1 liter varmt vann. Påfør blandingen med en skurebørste på området som skal rengjøres, og avslutt med høytrykksvaskeren på laveste effekt.

Vinteren har gjerne også satt sine spor på stier og helleganger. Du kan enkelt fjerne løv og bøss med en praktisk blåser. For å effektivisere jobben kan du dessuten bruke en kombinert blåser og løvsuger, så slipper du å samle opp løvet i etterkant. Avslutt med å spyle rent med høytrykksvaskeren. 

3. En skinnende husfasade og rene takrenner

Etter å ha blitt utsatt for nedbør, svevestøv og vind over lengre tid kan husfasaden ofte trenge en ordentlig vårrengjøring. Det kan mange ganger føles som en tung og tidkrevende oppgave, men med riktig utstyr får du jobben gjort på et blunk. Når man skal vaske husveggene, er det ikke nødvendigvis høyt trykk som er det viktigste. Ved for høyt trykk risikerer du nemlig at malingen forsvinner og fukt trenger inn, som kan forårsake fukt- og muggskader på panelen. Påfør rengjøringsmiddel nedenfra og opp. La det virke i noen minutter og skyll så av med høytrykksvaskeren. Jobb med lavt til moderat trykk. 

For å rense rennene for løv og mose er det kjekt å bruke et vinklet riggrør som enkelt monteres på høytrykksvaskeren. 

4. Beskjæring av trær, hekker og busker

Så snart frostperioden er over, trenger trær, busker og hekker en ny runde med beskjæring. Det er viktig å skille mellom planter som blomstrer tidlig, og sommerblomster. Tidlige planter skal ha blomstret før de beskjæres. Sommerblomstene skal derimot skjæres ned tidlig på våren med omtrent halvparten til to tredjedeler.

Trær og busker kan beskjæres om våren/vinteren, men når de begynner å slå ut og bli grønne, er det best å la dem være i fred og beskjære etter blomstring. Skadde eller visne greiner kan fremdeles klippes bort. Eldre trær skal gjerne ikke beskjæres før i JAS-perioden, som er fra juli til og med september.

5. Bli kvitt viltvoksende busker 

For å takle viltvoksende planter og kratt langs gjerder, hekker eller trær, er det kjekt å bruke en trimmer. Det finnes flere batteridrevne og kabelfrie modeller som både har et lavt lydnivå for ikke å forstyrre naboene dine, og gir deg ekstra bevegelsesfrihet under hagearbeidet. 

6. Luk bort og plant nytt

jern løv og klipp bort gamle planterester i bedene. Nå kan også en del ugress ha begynt å snike seg opp. Tidlig luking kommer derfor til å forenkle ugresslukingen resten av sesongen. 

Litt løv og planterester kan med fordel bli liggende mellom busker og stauder, siden det råtner og gir næring til jorden. Resten av avfallet kan samles i en kurv eller trillebår. Bruk gjerne en kompostkvern for å finfordele kvister og løv, da blir det raskere nedbrutt og kan gi næring til trær, busker og planter. 

Når du har luket ferdig, kommer det morsomste: å plante nytt. Så snart bakken er frostfri, kan de første pluggplantene plantes, og noen uker senere er det tid for knoller og vårløker som dahlia. 

Lykke til med vårdugnaden!
 

Anbefalte maskiner

FSA 57
TRIMMER batteridreveT
BGA 57
LØVBLÅSER batteridrevet
GHE 140 L
Kompostkvern Elektrisk

Kanskje du liker dette også