Tips og inspirasjon
Gresskolen – gjør plenen klar for våren

Gresskolen – gjør plenen klar for våren

Våren er her, og med den kommer håpet om varmere dager og grønne hager. Med andre ord er tiden inne for å gjøre hagen klar for årstiden som er på vei. Melker og Erik fra Gräspodden deler sine tips til hvordan man skal klargjøre plenen best mulig.

Det er enklere enn du tror å gi plenen omsorg og pleie, og når temperaturen begynner å stige, er det mye man kan begynne å gjøre i hagen. Et av de vanligste problemene som mange får med plenen sin i denne perioden, er mose. Som oftest kommer det av mangel på næring.  

Rydd og rak plenen

Det første du må gjøre, er noe så enkelt som å rydde plenen. Frem med raken og rak forsiktig bort kvister, steiner, løvhauger eller andre ting som ligger løst, slik at plenen kan få mest mulig sollys nå på våren, og for å skåne gressklipperen som skal ut om noen få uker.

Sjekk og rengjør gressklipperen

Sjekk og rengjør gressklipperen din, slik at den er hel og ren før sesongen. Det kan være lurt å fjerne gammelt gressklipp fra fjoråret og sjekke knivene, og har du en robot, kan det være lurt å se over avgrensningstråden, slik at den ikke har noen skader og ligger riktig, altså i de sonene som du vil at roboten skal klippe.

Begynn å klippe. Du kan aldri gjødsle plenen i gang.

Når plenen er ryddig og du ser at gresset begynner å vokse, er det på tide å begynne å klippe det forsiktig. Husk at du aldri kan gjødsle i gang plenen, for det er varmen i bakken som setter i gang vekstprosessen. Når du har klippet plenen i 2–3 uker og ser at den faktisk vokser – først da er det på tide med årets første gjødsling.

Robotgressklipper

Har du dessuten en robotgressklipper, trenger du ikke å gjødsle like mye, siden gressklippet i seg selv er veldig rikt på nitrogen og fungerer som naturlig gjødsel. Robotklippere er dessuten veldig effektive mot nettopp mose. Mosen liker ikke å bli berørt. Det kan du ofte se i hagen, siden mosen helst vokser nordvendt der det er mye skygge og man ikke går så ofte. En robot som klipper ofte og i ulike retninger gagner derfor gresset og ødelegger mosen. Etter et par uker med vårvær og robotklipping kommer gresset etter hvert til å ta over mer og mer.

For å oppsummere handler forberedelsene til våren om å legge grunnlaget for en sunn gressplen. Voksende gress som er rikt på næring, kommer til å bekjempe mose og ugress helt av seg selv. Lykke til med vårdugnaden.
 

ANBEFALTE MASKINER

iMOW® 5
ROBOTKLIPPER
iMOW® 7 EVO
ROBOTKLIPPER
RMA 239 C
GRESSKLIPPER BATTERIDREVET