Tips og inspirasjon
Gresskolen – slik kan vi styrke det biologiske mangfoldet i hagen

Gresskolen – slik kan vi styrke det biologiske mangfoldet i hagen

Det biologiske mangfoldet, grunnlaget for alle økosystemer og alt liv på jorden, minker drastisk. Som et resultat av dette er f.eks. både villbier og honningbier sterkt utrydningstruede i Norge, og dette er pollinatorer som er svært viktige for at vi skal kunne få mat. Men det finnes ting vi kan gjøre for å både bevare og styrke det biologiske mangfoldet i hagene våre. Små endringer kan få stor betydning, og her kommer Melker og Erik fra Gräspodden med sine beste tips.

Skap variasjon

Skap variasjon med ulike gresshøyder og la noen deler av hagen være litt mer viltvoksende. Har du for eksempel muligheter for å anlegge en liten blomstereng, er det veldig bra. I tillegg til at det blir en variasjon av engblomster som biene elsker, er det dessuten veldig hyggelig å kunne plukke en bukett med blomster like utenfor døren. Og vil du ikke at det viltvoksende skal synes, kan du la det vokse opp bak et skjul eller ramme inn deler rundt trærne.

Blomstring fra tidlig vår til sen sommer

Sørg for at det til enhver tid er noe i hagen som er i blomstring, fra tidlig om våren til sensommeren. Dette bidrar også til et mangfold av planter som gir ulike typer mat til ulike typer dyr – det vil si bær, frukter, frø, blader osv. Eksempler på planter kan være lavendel eller ferske krydderurter, enkle å plante i både krukke og bed, både på balkongen og i hagen.

Vann er både vakkert og bra for dyrene

Foruten mat så trenger dyrene også vann. Derfor kan det være lurt å anlegge et vannspeil i hagen. Det kan være en større dam eller et lite fuglebad.

Boliger for smådyr

Lag boliger til dyrene. Sett opp fuglekasser og flaggermuskasser, og ta vare på gressklipp, kvister og lignende til en kompost. Et insektshotell til biene kan du kjøpe eller enkelt lage selv ved å bore små hull i vedkubber.

Robotgressklipper

Og til slutt – hvis du har tenkt å skaffe deg en robotklipper, er vårt tips å planlegge hvordan du vil plante – før avgrensningstråden legges ut og installeres. Da blir det enklere både for robotklipperen og plantene i hagen, og robotklipperen kjører ikke over vekster som er bra for det biologiske mangfoldet. Et tips til deg som har en robot, er å sjekke avgrensningstråden og flytte den cirka en halv meter inn for å la gresset vokse opp. Da kommer det til å vokse ulike typer gressorter som blir god mat for pollinatorene, f.eks. hvitkløver, som er veldig populært. 
 

ANBEFALTE MASKINER

iMOW® 5
ROBOTKLIPPER
iMOW® 7 EVO
ROBOTKLIPPER
RMA 239 C
GRESSKLIPPER BATTERIDREVET