Tips og inspirasjon
Fordelene med batterisystemene fra STIHL
Litiumbatterier gir kraft til hagemaskiner fra STIHL

Fordelene med batterisystemene fra STIHL

Til de oppladbare hagemaskinene våre brukes det kun litiumionbatterier, også kalt litium-ion-batterier, som oppfyller de strengeste sikkerhetskravene. Hva er fordelene med dem? Hvor lang tid tar det å lade? Og må man lade ut batteriet før man lader igjen? Snart er du proff på våre batterier!

Ett batteri – flere maskiner

Du kan bruke samme oppladbare litium-ion-batteri til alle hagemaskiner som tilhører samme system – STIHL har tre systemer; AS, AK eller AP. Hvilket batterisystem du bør benytte kommer an på arbeidsoppgaven og hvor mye kraft som kreves for å utføre denne. Vi har også AI-modeller med et innebygd batteri som ikke kan byttes mellom ulike maskiner. Les mer om de ulike systemene her.

Lavt lydnivå

Batteriproduktenes lave lydnivå gjør dem perfekte til bruk i hagen uten å forstyrre naboene, eller bruk i parker, rundt sykehus eller andre tettbygde strøk.

Slik lader du ditt nye batteri

Enkelte tror at batteriene blir utladet av å ligge hos forhandleren, men våre litium-ion-batterier blir ikke utladet av seg selv – de beholder de 30 % som de er ladet med ved levering. Før du begynner å bruke den nye hagemaskinen, bør du lade batteriet til 80-100 %. Dette tar fra 30 minutter til 4,5 timer, avhengig av hvilken batteriserie du har valgt.

Hvor lenge kan man jobbe med maskinen før det er tid for å lade batteriet?

Det er avhengig av hvilket produkt man bruker og hvor hardt det blir belastet, men et tips er å kjøpe to eller flere batterier, slik at du kan fortsette å jobbe mens det andre batteriet lader. Les mer om våre ulike batterisystemer her.

Vil du lade raskere?

Du fullader batteriet på mellom 30 minutter og 4,5 timer avhengig av hvilken batteriserie du har valgt. Vil du at det skal gå raskere, kan du velge en av våre hurtigladere (tilpasset for AK- og AP-systemet). Man kan også kjøpe to eller flere batterier som man kan veksle mellom, så man slipper å vente mens batteriet lader.

Påvirkes ikke av minneeffekten

Kan batterier ha et minne? Du har kanskje hørt at noen batterier kan miste kapasitet med tiden hvis de ikke blir helt utladet før de lades opp til 100 % igjen? Den såkalte «minneeffekten», dvs. at de husker det sist brukte energinivået i stedet for den fulle kapasiteten, gjelder ikke våre litium-ion-batterier. De mister kun 1-3 % av kapasiteten sin per år.

Er det farlig å lade et batteri for lenge? Kan det bli overopphetet?

Kan man lade batteriet om natten uten at det risikerer å bli overopphetet? Selv om mange batterier blir varme mens de lader, så holder våre batterier høy kvalitet, og de risikerer ikke å bli overopphetet. Innebygde varmesensorer beskytter nemlig batteriene og avbryter ladeprosessen hvis temperaturen blir for høy. Den innebygde elektronikken setter dessuten batteriene i hvilemodus hvis de ikke blir brukt over lengre tid, for å beskytte mot overutlading.

Oppbevar batteriene tørt – og i rett temperatur

Oppbevar batteriene i en temperatur som ligger mellom 5-40 °C, og hold dem unna ytre påvirkning som fuktighet, regn og altfor lave eller høye temperaturer. En kjeller eller garasje er fine lagringsplasser.

Lamper viser ladenivået – og eventuelle feil

De fire grønne LED-lampene på batteriet viser hvor oppladet batteriet er. Fire grønne lamper betyr 80-100 %. Tre lamper betyr 60-80 %. To betyr 40-60 % – og én grønn lampe betyr at man er nede på 20-40 %. Blinker den siste grønne lampen, betyr det at batteriet snart er tomt og at det er på høy tid å lade. Er lampene røde, er batteriet enten for kaldt eller for varmt, eller har en funksjonsfeil. Mistenker man en funksjonsfeil, kan man prøve å ta ut batteriet og sette det inn igjen. Blinker det fremdeles, skal man ta kontakt med forhandleren.

Lykke til!

Kanskje du liker dette også