Tips og inspirasjon
DIN HAGEKALENDER – ÅRET RUNDT
Planlegg hagearbeidet med hagekalenderen

DIN HAGEKALENDER – ÅRET RUNDT

Når skal du beskjære epletrærne? Og når skal du kalke og gjødsle plenen? Vi i STIHL har satt sammen en hagekalender for å gjøre det enklere å planlegge hagearbeidet. Lykke til med drømmehagen!

JANUAR

KALK PÅ SNØEN
Har du som nyttårsforsett å få mindre mose i hagen? Da er det bra å kalke omtrent hvert fjerde år. Da øker du pH-verdien, noe som gjør at mosen ikke trives så godt, og gresset får sjansen til å vokse. Du kan kalke hele året, men det er best om høsten eller vinteren, siden regn og snø effektivt fordeler kalken ned i jorden. Så hvorfor ikke benytte anledningen når hagen uansett er hvit av snø? 

RIST SNØEN AV BUSKER OG TRÆR
Har du mye snø på trær og busker i hagen, kan det tynge dem ned – til og med knekke dem hvis det blir plussgrader som gjør den lette puddersnøen til tung og våt snø. 

BESKYTT VINTERGRØNNE BUSKER MOT VÅRSOLEN
Vintergrønne busker som buksbom og rhododendron kan ta stor skade av vårens første solstråler. De kan våkne opp for tidlig i den tro at det er vår, og da prøver de å suge til seg vann – og så kan de tørke ut og bli brune i stedet. Et tips er derfor å dekke dem til med jutestrie eller granbar. Du kan gjerne bruke juletreet til dette. Ta av kvistene og legg granbaret som et dekke over røttene på vintergrønne busker og sensitive klatreplanter. Du kan også bruke en kompostkvern for å finfordele granbaret slik at næringen kommer ned i jorden raskere.

PLANLEGG FOR SOMMEREN
Ennå ligger hagen i vinterdvale – men når den våkner opp, går det fort! Hvis du har planer om å skaffe en robotgressklipper for å få mer tid til å slappe av i sommer, kan det være lurt å bestille den før etterspørselen blir for stor. Regn ut hvor mye tid du kan spare her basert på hvor stor hagen din er og hvilken gressklipper du bruker nå. 

SE GJENNOM FRØPOSENE DU HAR LIGGENDE 
Rydd i frøposene. Du kan være heldig og få gamle frø til å spire, men sjansen er mindre. Artisjokk kan gjerne forkultiveres allerede nå, slik at du rekker å høste den inn før høsten kommer! 
 

FEBRUAR

LAG TALGBOLLER TIL FUGLENE
Solsikkefrø pleier å være populært blant småfugler, og det samme gjelder usaltede peanøtter, hirse, havre, kokosnøtt, rosin og eple. Vil du lage dine egne talgboller i valgfri form? Det er enkelt! Smelt 500 g kokosfett og bland det med forskjellige frø og nøtter (usaltede), la det kjøle seg ned og form til valgfrie former. Hva med å bruke pepperkakeformer? La dem stivne, tre i en snor og heng opp! 

SE OVER HAGEMASKINENE DINE
Er det noen som trenger reparasjon eller service? Pass på før det blir lang kø hos forhandlerverkstedene! Trenger du å komplettere med en hagemaskin, er det lurt å velge en batteridrevet maskin. Se vårt batteridrevne sortiment her.

DEKK TIL STAUDENE
Hvis staudene våkner til liv for tidlig, kan du dekke dem til med løv eller granbar slik at de kan spare kreftene til våren.
 

MARS

BESKJÆR OG FORMKLIPP UNGE TRÆR OG HEKKER
Har du unge pære- eller epletrær i hagen? Da er vinter eller tidlig vår en god tid for å beskjære dem, mens de fremdeles er i dvale. Når du beskjærer dem, får de en ekstra dytt i veksten. Dessuten er det lettere å forme dem før løvet kommer. Men pass på før knoppene begynner å svulme og sprette! Hva med å sette noen kvister i en vase inne? Da slår knoppene ut, og du kan nyte dem allerede nå. Du kan også beskjære hekker, prydbusker og roser, og fjerne uønskede bringebær- og bjørnebærskudd. Eldre trær er bedre å vente med til JAS-perioden (juli, august, september). 

GJØDSLE PLENEN MED NITROGENRIK GJØDSEL HVER 5.–7. UKE
Når det er ca. 8 plussgrader, er det på tide å gjødsle med nitrogenrik plengjødsel, slik at plenen får hjelp til å komme i gang etter vinterdvalen. Mange er usikre på hvor mye de skal gjødsle. Et godt tips er å heller gjødsle lite og ofte enn mye og sjelden. Halver gjerne dosen, og gjødsle dobbelt så ofte for å være på den sikre siden. Bruk gjerne en økologisk, langtidsvirkende gjødsel. Da trenger du ikke å vanne etterpå eller vente med å gjødsle til det blir regn (du unngår at gjødselen svir gressplenen så den blir brun). Og husk å legge kompost eller kugjødsel i bedene og grønnsakshagen. Det optimale er å gjødsle med nitrogenrik plengjødsel to–tre ganger per sesong, omtrent hver 5. til 7. uke. Har du gjødslet en gang på våren, pleier det å være på tide igjen rundt sankthans. Det er ekstra viktig hvis du har sandjord, siden næringen lettere renner bort når det regner. Det går vanligvis helt fint å gjødsle med nitrogenrik gjødsel som fremmer gressets vekst, frem til så sent som i august i de fleste deler av Norden. 

RYDD I HAGEN
Fjern falne grener, dødt løv og visne planter. Er det mye løv, fjerner du det enkelt med en løvblåser. Bruk gjerne en kompostkvern for å finfordele kvister og løv, da blir det raskere nedbrutt og kan gi næring til trær, busker og planter. Har du kratt på tomten, kan det være praktisk å ha en ryddesag.

DRIVING
Mars og april er en fin tid for å drive planter innendørs som du kan plante ut til våren når kulda slipper. Hvis du får problemer med mugg, er det sannsynligvis for fuktig i jorden. Et tips er å blande inn vermikulitt, som absorberer vann og holder fuktigheten på riktig nivå, slik at du ikke trenger å vanne like ofte. 

VEKK ROBOTGRESSKLIPPEREN TIL LIV
Har du en robotgressklipper allerede? Pass på at batteriet er fulladet, og sjekk om knivene trenger å byttes. Lever robotgressklipperen inn til service hos din nærmeste forhandler – eller bytt knivene selv ved å følge instruksjonene i instruksjonsboken.

DEL OPP SNØKLOKKENE
Vil du ha flere snøklokker i hagen? Hjelp dem med å spre seg raskere ved å dele opp tuene. Vent til snøklokkene er helt i slutten av blomstringen. Bruk en spade og grav opp en tue. Del tuen i mindre tuer med fingrene og plant dem på nye steder med samme dybde.
 

APRIL

VASK HAGEMØBLENE OG TERRASSEN
Et velkjent vårrengjøringstips mot alger er å blande 2 dl eddik og noen dråper oppvaskmiddel i 1 liter varmt vann. Skrubb utemøblene med en skurebørste eller bruk en høytrykksvasker på laveste effekt. Skal du vaske terrassen, kan du bruke en såkalt terrassevasker som demper og fordeler trykket mot treterrassen ytterligere. 

RAK BORT LØV OG VERTIKALSKJÆR VED BEHOV
Når gressplenen har tørket opp frem mot våren, er det tid for å fjerne gammelt løv og greiner. Rakingen bidrar også til å tilføre luft til røttene. Ved behov kan du vertikalskjære for å fjerne alt vissent og dødt materiale. Det er også effektivt mot mose. Det er lurt å samle sammen mosen forsiktig, slik at ikke sporene sprer seg videre i plenen. Se vertikalskjærere fra STIHL her.

PYNT OPP TRAPPEN TIL VÅREN
Bytt ut vinterens granbar og prydbusker med vårlige stemorsblomster. 

KLARGJØR PALLEKARMER OG DRIVHUS
Vask drivhuset og pallekarmene og gjør dem klare for bruk.

LUK VÅRENS FØRSTE UGRESS
Er våren varm, kommer ugresset fortere enn du tror. Jo fortere du begynner å luke, jo enklere blir det å vedlikeholde!

HOLD UTKIKK ETTER DE FØRSTE BRUNSNEGLENE
Jo tidligere du begynner å fjerne dem, jo mindre rekker de å formere seg. Hvorfor ikke sette kobberteip rundt pallekarmer og krukker eller sette opp en ølfelle allerede nå? Du finner flere tips her.

STØTTESÅ OG TOPPDRESS
Hvis plenen virker for glissen, har «skallede» flekker eller mye mose, kan du støtteså med gressfrø. Ikke glem å vanne etterpå! Støttesår du rett ned i mosen og vanner, holder den på fuktigheten som en svamp. Hvis du dekker med fiberduk, holder den nysådde plenen seg fuktig lenger. For å jevne ut ujevnheter og få en tettere og mer tørkebestandig plen er det lurt å toppdresse også. Toppdressingen bidrar også til å forhindre at fugler spiser opp frøene du nettopp har sådd – med mindre du dekker plenen med fiberduk, så klart.

GJØDSLE OG JORDFORBEDRE RUNDT BUSKER OG I BED
Har du din egen kompost, kan du ta jord derfra og legge rundt busker og i bed – ellers kjøper du gjødsel eller ferdigblandet jord med ekstra næring i. 

LAG EN SOMMERENG – ELLER BYGG ET BIEHOTELL
Vil du være litt ekstra snill mot biene i sommer? Planlegg allerede nå for å anlegge en liten eng i en del av hagen der du sår blomsterfrø og unngår å klippe. Har du en robotgressklipper, kan du sperre av området. Alle faste hindringer som er mer enn 8 cm høye, registreres av iMOW®s kollisjonssensorer slik at robotgressklipperen bytter retning og klipper videre et annet sted. Vil du hjelpe biene med å finne steder å bo, kan du bygge ditt eget Air Bee-n-Bee. Det trenger ikke å være vanskeligere enn å bore hull i noen vedkubber, slik at bier, humler og andre insekter kan legge eggene sine der. Velg bor med ulike størrelser opptil Ø 12 mm, og la hullene være ca. 10-15 cm dype. Lykke til!
 

MAI

FÅ FULL UTTELLING PÅ AVLINGEN MED RIKTIG PH-VERDI
Skal du anlegge et nytt bed eller en ny kjøkkenhage og vil vite om plantene kommer til å trives? Det vanligste er å kjøpe en pH-test eller sende litt jord til analyse – eller så kan du lage en enkel test selv ved hjelp av bakeingredienser (med mindre du trenger den nøyaktige verdien). Slik gjør du: Legg noen spiseskjeer jord i en boks, hell oppi 2 ss eddik og rør om. Begynner det å boble? Da er jorden basisk (har en pH-verdi på over 7). Skjer det ingenting, tar du ny jord og tilsetter 2 ss natron, litt vann og rører om. Begynner det å boble? Da er jorden sur (har en pH-verdi på under 7). Skjer det ingenting i noen av testene, er jorden nøytral. For å øke pH-verdien: kalk gressplenen. For å senke pH-verdien: bland ut jorden med naturlig torv. Vil du lære mer om hvilken jord som passer til f.eks. driving? Og om man kan plante og så i hardpakket leirjord? Sjekk ut jordskolen vår her.

KLIPP GRESSET – MEN IKKE MER ENN 1/3
For å få en fin gressplen bør du klippe gresset ofte, gjerne hver tredje eller fjerde dag. En robotgressklipper er en optimal løsning, siden du slipper å både klippe og rake eller tømme en oppsamler etterpå. Dessuten gjødsler den gressplenen gjennom å finfordele gresset. Så ikke bli overrasket hvis du snart har den grønneste plenen i nabolaget! Begynn å klippe plenen når du ser at gresset begynner å vokse. Men ikke klipp mer enn en tredjedel av gresshøyden. Da kan gresset lett tørke ut og begynne å gulne. Den første klippingen kan ligge på ca. 6–8 cm slik at gresset klarer å vokse igjen etterpå. Lenger ute på forsommeren kan du senke den til 4-5 cm. Senere, omtrent midt på sommeren, kan klipperen heves til 6–8 cm igjen slik at gresset kan beholde litt lengde og ikke tørke ut så fort. Gressrøttenes lengde gjenspeiler nemlig hvor langt gresset er over jorden. Når høsten kommer, kan du senke til 4–5 cm igjen. Oppdag våre gressklippere!
 

JUNI

VANN MYE OG SJELDEN – GJERNE OM KVELDEN 
Gjennom hele sommeren er det bra å vanne både gressplenen og bedene for at de ikke skal tørke ut. For å få den beste effekten bør du vanne om kvelden, slik at gresset, trærne og plantene rekker å suge vannet ordentlig til seg før solen gjør at det fordamper. Og husk at det er bedre å vanne rikelig noen få ganger enn å vanne litt og ofte. Da søker gressrøttene seg nedover i bakken. Hvis du vanner plenen litt hele tiden, kan det få den effekten at røttene vender seg oppover og skades. Og ikke vær redd: Selv om plenen blir gul og stygg, er det sjelden at gresset dør helt. Plenen henter seg som regel inn igjen når regnet kommer – eller når du begynner å vanne – og blir ofte raskt grønn og fin igjen.

GJØDSLE OG JORDFORBEDRE – IGJEN
Nå passer det å gi avlingene og bedene litt ekstra gjødsel eller jordforbedring. Har du din egen kompost, kan du ta jord derfra. 

STØTT OPP USTØDIGE PLANTER
Har du lange, ustødige planter med tunge blomster i hagen, kan det bli nødvendig å støtte dem opp med pinner, slik at de ikke knekker når det regner.
 

JULI

BESKJÆR KRAFTIGERE TRÆR – OG FORMKLIPP HEKKER
Vårvinteren er en passende tid for å beskjære unge trær, busker og hekker – før knoppene begynner å svulme og sprette. Men juli, august og september er de beste månedene for å beskjære kraftigere trær og hekker for å unngå at de vokser for mye. Beskjær hvert tredje år. Ikke ta de kraftige grenene, trærne skal bare tynnes ut i trekronen. Steinfrukttrær som kirsebær og plomme, og såkalt blødende trær som bjørk kan med fordel beskjæres om sommeren, slik at snittet tørker raskere. En batteridrevet stanghekksaks er et godt redskap hvis du har en høy hekk som skal formklippes.
 

AUGUST

TYNN UT FRUKTTRÆRNE 
Det kan virke rart å kaste blivende frukt – men dropper du uttynningen, får du i stedet overfylte grener der tyngden av frukten risikerer å knekke hele grenen. Frukten kan også begynne å råtne fordi de sitter for tett. Hvis du tynner ut, får du færre, men større frukter. 

SEPTEMBER

KJØP INN NYE BUSKER OG PLANTER
Et tips er å gjøre all omfattende planting om høsten. Da er det nemlig høyere luftfuktighet, våtere i bakken og plantene skal snart gå i vinterdvale og rekker å stabilisere seg etter omstillingen. I tillegg er det billigere å kjøpe planter om høsten. Vinn-vinn!

FJERN NEDFALLSFRUKT
Høst inn eplene og fjern nedfallsfrukt. Ta også bort frukt som har tørket og sitter igjen i trærne, siden de kan ha soppsykdommer som sprer seg til treet.

TA INN UTEMØBLENE – OG GJØR TRAPPEN HØSTFIN
Nå passer det fint å begynne å ta inn utemøblene og potteplanter som har stått ute i sommer. Hvorfor ikke bytte dem med litt mer robuste høst- og vinterplanter? Det finnes mange planter som er perfekte å plante i en krukke ved inngangen, f.eks. buksbom, krypberglyng, buskveronika, eføy, skimmia og tyttebær. Hvis du foretrekker barplanter, er f.eks. tuja, sypress, dvergfuru og sukkertoppgran fine. Dessuten kan du montere lys i dem til jul.

OKTOBER

KJØR OVER LØVET MED GRESSKLIPPEREN – ELLER BRUK EN LØVBLÅSER
Hvis du lar store mengder løv ligge igjen på plenen, kan det kvele gresset, slik at det mugner. Hvis det ikke er snakk om for mye løv eller gressklipp, kan du kjøre over det med gressklipperen og la det ligge igjen som toppdress. Unntaket er bok- og eikeløv, som har en forsurende effekt. Du kan også samle sammen løvet med en løvblåser og legge det rundt trær og busker eller under hekken som et isolerende dekke som gir ekstra næring. Når det brytes ned, forbedrer det dessuten jorden. Har du roser, kan du dekke over dem ved å legge på kompost og et lag med granbar. Men ikke pakk det for hardt! Da risikerer stilkene å råtne.

OVERVINTRING AV STAUDER
La stauder overvintre i krukker på et frostfritt, men kaldt sted. De kan gjerne få dagslys og sparsomt med vann. Utekrukker kan pakkes inn i fiberduk, bobleplast eller et annet beskyttende materiale slik at røttene ikke får frostskader.

VANN VINTERGRØNNE PLANTER
Vintergrønne planter som einer, gran, rododendron og tuja bør vannes godt før bakken fryser. Da klarer de seg bedre gjennom vinteren.

PLANT VÅRLØK
Om høsten er det perfekt å plante vårløk som tulipaner, krokus, påskeliljer, snøstjerner og snøklokker. Men ikke gjør det for tidlig, så regnet gjør at de råtner før vinteren kommer! Hvorfor må de plantes allerede nå, lurer du kanskje på? For at de skal rekke å utvikle et skikkelig rotsystem i løpet av vinteren, så de får en god start på våren.

KLIPP GRESSPLENEN EN SISTE GANG FØR VINTEREN
Gresset slutter å vokse når temperaturen kryper ned mot 5 plussgrader, og da kan du klippe gresset en siste gang før vinteren. Men hvis det har vært veldig fuktig, er gresset følsomt, og det kan være bedre å vente med den siste klippen til en dag det er litt tørrere. Er det frost, bør ikke gresset klippes før det har blitt litt varmere utpå dagen. Ikke klipp det kortere enn ca. 4–5 cm. Klipper du det kortere, blir rotsystemet også kortere, noe som gir gresset dårligere forutsetninger gjennom vinteren. Men det er også viktig å ikke la det bli for langt. Langt gress bøyer seg og kveler gresset under.

IKKE KLIPP NED PRYDGRESS
Prydgresset har hule gresstrå, og hvis du klipper det, er det fare for at regn renner ned i rotsystemet og planten kan råtne eller fryse i hjel.

HØSTGJØDSLE MED PK-GJØDSEL
Vil du gi gressplenen en ekstra vinterboost, kan du med fordel gjødsle med en spesiell høstgjødsel så plenen blir mer motstandsdyktig mot soppsykdommer og kulde. Det er viktig at gjødselen ikke inneholder noe nitrogen, siden gresset skal hvile nå og ikke oppmuntres til å begynne å vokse. Bruk derfor en gjødsel med kalium og fosfor – PK-gjødsel. Hvis du gjødsler på høsten, bidrar det også til å forebygge snømugg, som sprer seg i fuktige miljøer, f.eks. under snøen, og kan føre til at store partier med gress dør.
 

NOVEMBER

SETT ROBOTGRESSKLIPPEREN TIL VINTERLAGRING
Nå er det på tide at robotgressklipperen din får en velfortjent vinterpause. Den skal vinterlagres på et tørt og frostfritt sted. Eventuelt kan du levere den inn på service og vinterlagring hos en av våre forhandlere av STIHL. Husk at batteri skal holdes fulladet, og at det også skal oppbevares frostfritt.
 

DESEMBER

RÅDYRSIKRING AV HAGEN
Beskytt plantene og trærne dine mot rådyrangrep ved å sette opp netting rundt plantene og gnagebeskyttelse på trestammene. Det kan også være effektivt å henge CD-plater i tau i trærne. Fjern nedfalne epler som kan tiltrekke seg ubudne gjester. Vil du mate dem, kan du legge ut epler og høy i skogen i stedet, slik at de slipper å søke seg til hagene.

UNNGÅ Å TRÅ PÅ GRESSET
Unngå å trå på plenen unødig på vinteren. Når gresset er i dvale, slites det lettere og risikerer å få skader.

Lykke til med hagen!

Anbefalte maskiner

iMOW® 5 EVO
ROBOTKLIPPER
BGA 57
LØVBLÅSER batteridrevet

Kanskje du liker dette også